پروژه دانشجویی مقاله نگاهی تاریخی به ملی شدن صنعت نفت در word

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله نگاهی تاریخی به ملی شدن صنعت نفت در word دارای 11 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله نگاهی تاریخی به ملی شدن صنعت نفت در word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله نگاهی تاریخی به ملی شدن صنعت نفت در word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله نگاهی تاریخی به ملی شدن صنعت نفت در word :

نگاهی تاریخی به ملی شدن صنعت نفت

در آغاز سده بیستم، «آنتوان کتابچی»، بانى و دلال قراردادى شد که پیامدهاى آن، هم در عرصه بین الملل و هم در امور داخلى ایران، تغییرات شگرف و بنیادینى به وجود آورد. وى که بوى نفت به مشامش خورده بود، در این باره با یک سرمایه دار خطر پذیر انگلیسى به نام «ویلیام ناکس دارسى» مذاکره کرد. دارسى از سرمایه داران بنامى بود که در تجهیز عوامل تولید و کسب سود، کارنامه درخشانى داشت. کتابچى با استناد به مطالعات یک زمین شناس فرانسوى، وجود منابع سرشار نفت در ایران را به دارسى وعده داد. به این ترتیب، نماینده دارسى راهى ایران شد

تا براى دستیابى به این منابع سرشار، امتیاز نامه اى دریافت کند. در سال 1280 دارسى با پرداخت رشوه هایى که کتابچى دلال آن بود و با توشیح ملوکانه مظفرالدین شاه، حق انحصارى اکتشاف، استخراج و بهره بردارى، حمل و نقل، فروش نفت و فرآورده هاى نفتى و تمام عملیات مربوط به منابع نفت ایران را به مدت 60 سال، به دست آورد. مخالف خوانى روس ها نیز مانع از عقد چنین قراردادى میان دارسى و مظفرالدین شاه نشد. آنها تنها توانستند پنج ایالت شمالى را از محدوده امتیاز خارج کنند. در قبال آن، ایران 20 هزار لیره به صورت نقد و20 هزار لیره به صورت سهام دریافت کرد. طبق قرارداد باید 16 درصد از منافع خالص سالانه تمام شرکت هایىکه به موجب این امتیاز تشکیل مى شدند، به ایران تعلق می گرفت.

دارسى براى تأمین هزینه هاى عملیات اکتشافی، از نیروى دریایى انگلستان استمداد طلبید و سرانجام با همکارى و سرمایه شرکت « نفت برمه»،‌ در حالى که بودجه و صبر و شکیبایى آنها به سر آمده بود، به منابع سرشار نفت دست یافت. در پنجم خرداد 1287 فوران نفت از چاهى در مسجد سلیمان اسباب دگرگونى اوضاع ایران و خاورمیانه را فراهم آورد. جالب این که نزدیک به پنجاه سال پیش از آن در شرایطى مشابه، اولین چاه نفت در آمریکا فوران کرده بود. یک سال پیش از کشف نفت، نهضت مشروطه به سرانجام رسیده و با تشکیل مجلس شوراى ملى، اوضاع حکومت و روند تصمیم گیرى، شکل دیگرى یافته بود. این تحولات، زمینه ساز تغییراتى بودکه در سال 1329 به ملى شدن صنعت نفت انجامید.

خبر کشف نفت در ایران به سرعت در سراسر جهان پیچید. دوسال بعد، شرکت نفت انگلیس و ایران، با سرمایه یک میلیون پوند، براى بهره بردارى از منابع نفت درایران تأسیس شد و دیگر محدودیت منابع مالی، مانعى براى تولید و اکتشاف در ایران به شمار نمى رفت. صف هاى طولانى و چندپشته جلوى بانک هایى که سهام شرکت نفت انگلیس و ایران را به فروش مى رساندند، رونق بازار نفت را نوید مى داد.

باتشکیل شرکت جدید، نقش دارسى در حد یکى از مدیران و سهام داران شرکت تنزل یافت. این شرکت به سرعت رشد کرد. طولى نکشید که اولین پالایشگاه خاورمیانه در آبادان احداث شد و در تاریخ یکم دى 1291 اولین محموله نفتى از آبادان راهى بازار جهانى شد. نیروى دریایى انگلستان که از دیرباز، با نیروى دریایى آلمان رقابتى آشکار و نهان داشت، برنامه بلند پروازانه تغییر سوخت کشتى ها از زغال سنگ به نفت را در سر می پروراند. به یکباره احساس نیاز به دستیابى به منابع نفت چنان قوت گرفت که درسال 1292، چرچیل در پارلمان حضور یافت و با نطقى، به تعبیر نشریه « تایمز لندن» عالمانه، در باب منافع ملى نفتى انگلستان هشدار داد: «اگر نتوانیم به نفت دسترسى یابیم، نخواهیم توانست غله، پنبه و هزار ویک کالاى ضرورى دیگر را به دست آوریم». این گونه تفکرات روز به روز قوت گرفت. چرچیل در جایگاه رئیس ستاد نیروى دریایى، دراختیار داشتن سهم عمده اى از «شرکت نفت انگلیس و ایران » و قرارداد بلند مدت خرید نفت با این شرکت را براى حفظ توان و آمادگى رزمى نیروى دریایى، ضرورتى گریز ناپذیر تلقى مى کرد و سرانجام، چندماه پیش از آغاز جنگ جهانى اول، موفق شد با پرداخت 2 میلیون لیره،50 درصد از سهام این شرکت را به خود اختصاص دهد. به این ترتیب، نفت به مؤلفه اى مؤثر در مسائل امنیتى و سیاسى تبدیل شد.

در این ایام « شرکت نفت انگلیس و ایران» به سبب ناتوانى در امر بازاریابى و فروش نفت، در وضعیت نامطلوبى قرار گرفته بود. از قرار معلوم، شرکت شل به این شرکت، چشم طمع دوخته بود تا از این وضعیت استفاده و آن را تصاحب کند. اما اقدامات چرچیل سبب شد نه تنها این شرکت مضمحل نشود، بلکه با تقویت آن، بازار مطمئنى براى تأمین نفت مورد نیاز خود به دست آورد. ضمن این که دو نماینده از سوی دولت انگلیس، با حق وتو، در هیئت مدیره این شرکت حضور یافتند تا از نزدیک مراقب منافع نیروى دریایى باشند.

درجریان جنگ اول، این شرکت توانست بدون وقفه جدى به تولید خود ادامه دهد؛ به گونه اى که تولید آن، از روزانه 1600 بشکه در سال 1912 به 18000 بشکه در سال 1918 افزایش یافت و تا اواخر سال 1916 یک پنجم از نیاز نیروى دریایى انگلیس را تأمین کرد. به این ترتیب، شرکتى که در پانزده سال نخست تأسیس خود همواره با خطر ورشکستگى دست و پنجه نرم می کرد، با شراکت نیروی دریایی انگلستان، رونق گرفت و سود سرشارى به دست آورد. نمى روید تا امتیاز را لغو کنید. هنوز تشریفات خرید 51 درصد از سهم شرکت سهامى نفت انگلیس و ایران به پایان نرسیده بود که جنگ جهانى اول آغاز شد. نیروی دریایی انگلیس، بخش عمده ای از نفت مورد نیاز خود را از این شرکت و با قیمتی پایین تر از قیمت نفت در بازار جهان، خریدارى مى کرد. همین موضوع یکی از زمینه هاى اختلاف میان دولت ایران و شرکت بود.

در آغاز قرن چهاردهم شمسى، تحولات بى شمارى در ایران روى داده بود. با کودتاى رضاخان، سلسله قاجار منقرض شد و در سال 1304 رضاخان تاج شاهى به سر نهاد. در این ایام، اهمیت اقتصادى و سیاسى نفت براى مردم و زمامداران آشکار شده بود و نشانه هایى از بهبود اوضاع اقتصادى در بخش هاى مختلف به چشم مى خورد که متأثر از تزریق درآمدهاى نفتى بود. میزان تولید نفت همواره سیر صعودى داشت، اما درآمدهای نفتی پرنوسان بود. برای نمونه، درآمد نفتی در سال 1306 نزدیک به 4/1 میلیون لیره بود، اما در سال بعد به 5/0 میلیون لیره کاهش یافت. این مسئله خشم رضا شاه را برانگیخته بود ومردم نیز بر این باور بودند که توطئه اى از سوى دولت انگلیس در کار است.کسى باور نمى کرد که این نوسان ها ممکن است ناشى از تغییر ناگهانى قیمت نفت و فرآورده هاى نفتى باشد. به موجب امتیاز نامه دارسی، شرکت مى بایست 16 درصد از منافع خالص خود و تمامى شرکت هاى تابعه را به دولت ایران پرداخت کند. اما از قرار معلوم، شرکت به بهانه هاى مختلف و با حساب سازى هاى غیر قابل بررسی، از پرداخت بخشى ازآن طفره مى رفت. در سال 1310 به یکباره درآمد ایران به کمتر از یک چهارم سال قبل کاهش یافت. رضاخان که خلق و خوى منحصر به فردش زبانزد عام و خاص بود، تاب نیاورد و به کابینه دستور داد، براى رفع سوء تفاهم ها، با شرکت وارد مذاکره شود.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی پروژه حریق در ساختمان در word

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی پروژه حریق در ساختمان در word دارای 43 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی پروژه حریق در ساختمان در word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی پروژه حریق در ساختمان در word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی پروژه حریق در ساختمان در word :

ایمنی از حریق در ساختمان به کمک تحقیق، طراحی و مدیریت می گردد. دامنه مطالعاتی آن بسیار وسیع و شامل علوم مختلف و رشته های گوناگون است. علاوه بر علوم فنی و تجربی در صنعت و ساختمان، از علوم اداری، روان شناسی، جامعه شناسی و دانشهای مشابه نیز استفاده می شود که هر یک به نحوی و اندازه ای در آن سهیم هستند. برای دستیابی به ایمنی از حریق از سه راه می توان اقدام کرد.
- شناخت علل به وجود آمدن حریق و کوشش برای جلوگیری از بروز آن.
- شناسایی دلایل رشد و گسترش حریق و کوشش برای مصون و محفوظ ماندن در مقابل آن.
- یادگیری اداره کردن حریق و کوشش برای کنترل و خاموش نمودن آتش سوزی.
در عمل، با علم و آگاهی به اینکه حریقها چگونه بروز می کنند، چطور گسترش می یابند و به چه نحو می توان آنها را کنترل و خاموش نمود. از طریق انجام برنامه هایی جداگانه برای فراهم نمودن ایمنی اقدام می شود.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله بررسی پسماندهای جامد واحد تصفیه پساب صنعت

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله بررسی پسماندهای جامد واحد تصفیه پساب صنعت داروسازی و امکان سنجی دفع آن در word دارای 6 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله بررسی پسماندهای جامد واحد تصفیه پساب صنعت داروسازی و امکان سنجی دفع آن در word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله بررسی پسماندهای جامد واحد تصفیه پساب صنعت داروسازی و امکان سنجی دفع آن در word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله بررسی پسماندهای جامد واحد تصفیه پساب صنعت داروسازی و امکان سنجی دفع آن در word :

چکیده

مواد آلی موجود در پسابهای صنعتی و تاثیرات زیست محیطی فراوان این مواد، خطرات عمدهای را پدید میآورد. نمکهای تولیدی در واحد تصفیهی پساب داروسازیها ترکیبی از یک سری مواد آلی است که با توجه به احتمال اثر آنها روی طبیعت، مشکلاتی را در خصوص دفع پسماندها برای داروسازیها بوجود آورده است. در این تحقیق، به بررسی ترمودینامیکی و امکانسنجی انجام واکنشهای مختلف پرداخته شده است. آنالیزهای صورت گرفته شامل آزمایش حلالیت، خواص فیزیکی پساب، آنالیزهای مربوط به دستگاه TOC و دستگاه Flame photometer میباشد. بالغ بر 90 درصد نمونه خشک شده پساب محلول در آب است، و کربن آلی موجود در نمونه پساب که توسط آنالیز TOC گزارش شد، 42 ppm است. مقدار سدیم بدست آمده در پساب بین بازه 3/24 ppm تا 4/31 و مقدار پتاسیم در حدود 5 ppm گزارش شد. نتایج حاصل از آنالیز نشان داد که مواد موجود در پساب داروسازی به طور کلی فقط شامل نمکهای معدنی شامل سدیم و پتاسیم است و میتوان آن را در محیط دفع نمود.

کلمات کلیدی

پسماند جامد، داروسازی، تصفیه پساب

– 1 مقدمه

دارو ماده شیمیایی است که برای تغییر، تشخیص، جلوگیری و درمان بیماری برای رسیدن به وضع مطلوب جسمانی در انسان مورد استفاده قرار میگیرد. داروها به منظور بهبود بیولوژیکی درون ارگانیسم بدن توسعه داده میشوند. البته بسیاری از ترکیبات به داخل محیط نفوذ پیدا کرده و تاثیرات نامطلوبی بر محیط بجا میگذارند .[1] برای سالیان متمادی ترکیبات فعال دارویی بسیاری تولید، و وارد محیط شده، ولی محققان زیست محیطی به علت مشخص نبودن خطرات آن بر روی محیط زیست که بطور وسیع در صنعت کشاورزی و جامعه مورد استفاده گرفته شده است، به سادگی از این بحث گذشتهاند. اما با گسترش تکنولوژی برای کمک به بشریت، تاثیرات این قبیل واحدها در محیط زیست نیز روزافزون گردیده است .[2]

منابع تولیدکننده این نوع ترکیبات فعال دارویی عمدتاً به دو گروه کلی مستقیم و غیرمستقیم تقسیم بندی میشوند، منظور از تقسیم بندی مستقیم، خروجی پساب کارخانجات تولید مواد دارویی است که بطور مستقیم وارد محیط میشود .[3] در تقسیم بندی غیر مستقیم، منظور مواردی هستند که پس از مصرف در درون بدن انسان و یا حیوانات اهلی دفع شده و به محیط باز می-گردند 3]و.[4 البته این نکته نیز قابل توجه است که تخلیه پسماندهای بیمارستانی که حاوی مواد دارویی است، یکی دیگر از راههای انتشار این گونه از ترکیبات به داخل محیط میباشد .[3 ]

انواع آلایندهای خروجی از واحدهای صنعتی دارویی که بطور مستقیم وارد چرخه زیست محیطی میشوند، عبارتند از: آلاینده های هوا که اساساٌ آلاینده های هوا شامل ترکیبات فرار آلی VOC1 و اجسام ویژه ذرات معلق PM2 میباشند. آلایندهای مایع شامل پساب خروجی که در نتیجه ترکیبات حاصل از فرآیند، به منظور تولید محصولات دارویی و تمیزکاری تجهیزات که شامل پسماندهای آلی سمی و دیگر ترکیبات میباشد. به طور عمومی آب سرد کننده در فرآیند تولید چرخش مییابد. بعضی از ترکیبات

عمده در پساب این واحدها در جدول (1) آورده شده است.

جدول-((1 ترکیب پسماندهای خروجی از واحدهای داروسازی [ 4 ]

نوع پسماند مقدار

جیوه 0/1 تا ppm 4

کارمیم 10 تا ppm 600

BOD 25 کیلوگرم بر تن

COD 50 کیلوگرم بر تن

مواد معلق 3 کیلوگرم بر تن

فنول 0/8 کیلوگرم بر تن

عمده پساب به صورت فاز جامدشامل فرایندهایی است، که روی لجن خروجـی انجـام مـی گیـرد، کاتالیسـتهـای مصـرف شـده و نگهدارنده فاضلابها از دیگر پسماندهای جامد است. بطور میانگین 200 کیلوگرم پساب در خروجی، به ازای هر تن محصول تولیـد میشود .[4] به علت اینکه در کارهای گذشته بسیار کم روی مقوله پسماندهای جامد مطالعـه شـده اسـت،

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله ارزیابی آمادگی تکنولوژی و تخمین زمان و هزی

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله ارزیابی آمادگی تکنولوژی و تخمین زمان و هزینه سطوح آمادگی تکنولوژی در word دارای 15 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله ارزیابی آمادگی تکنولوژی و تخمین زمان و هزینه سطوح آمادگی تکنولوژی در word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله ارزیابی آمادگی تکنولوژی و تخمین زمان و هزینه سطوح آمادگی تکنولوژی در word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله ارزیابی آمادگی تکنولوژی و تخمین زمان و هزینه سطوح آمادگی تکنولوژی در word :

چکیده

سطوحِآمادگی تکنولوژی (TRL)، معیاری برای نشان دادن وضعیت بلوغ تکنولوژیهای نوظهور هستند. زمانی که ایدهی اولیهی یک فناوری شکل میگیرد، افق پیشِ رو برای آن فناوریابتدا از نظرِ چشم اندازِ دستیابی و پس از آن از نظر زمان و هزینه، مبهم و نامشخص است. این مسئله برای سازمانهایی که در حوزهی فناوری های نوظهور فعالیت میکنند، بسیار حائز اهمیت است. این سازمانها میتوانند با روشن شدن دو فاکتور زمان و هزینه برای تکنولوژیهای خود، تصمیم مناسب را جهت توسعهی فناوریِ مناسب، اتخاذ کنند.

هدف از این مقاله، مطالعهی سطوح آمادگی تکنولوژی و ارائهی راهکارهایی است که سازمان به کمک آنها بتواند برآوردی از وضعیت تکنولوژیهای خود بر اساس هزینه و زمان، به تفکیک سطوح آمادگی تکنولوژی، داشته باشد. در این تحقیق متدولوژیهایی برای ارزیابی وضعیت زمان و هزینه در سطوح آمادگی تکنولوژی پیشنهاد شده است. در ادامهی این تحقیق، یک مطالعهی موردی برای یکی از تکنولوژیهای در حال توسعهی سازمان انجام گرفته است. نتایجِ بدست آمده از مطالعهی موردی، مؤید نمودارهایی هستند که در ادبیات موضوع برای تخمین زمان مورد نیازِ آمادگی هر تکنولوژی، ارائه شده است.

کلمات کلیدی: سطوح آمادگی تکنولوژی (TRL)، ارزیابی آمادگی تکنولوژی (TRA)، تخمین زمان و هزینه.

.1 مقدمه

توسعهی تواناییهای یک سیستم، بستگی به میزان موفقیتِ تلاشهای انجام گرفته در تحقیق و توسعهی تکنولوژیهای پیشرفته و جدید در آن سیستم دارد. توسعهی چنین سیستمهایی، به طور اجتنابناپذیر با سه معضل اصلیِ موجود در هر پروژهای مواجه میشود. این سه معضل اصلی عبارتند از: کارایی، زمانبندی و بودجه. یک برنامهی توسعهی تکنولوژیِ موفق باید میزان عدمِ اطمینان دراین سه بُعد را تا حد ممکن کاهش دهد. مدیران علاقهمند هستند تا ارزیابی مطمئنی از میزان آمادگی و همینطور میزان ریسکِ تکنولوژی داشته باشند .[1]

در اواسط دهه 70 میلادی، ناسامفهومِ1 سطوحِ آمادگی تکنولوژی(TRLs) 2 را به عنوان یک معیارِ تعیینِ شایستگی برای ارزیابی مؤثرِ سطح بلوغ تکنولوژی معرفی کرد. در سال 1995، تعریف قویتر و جامعتری از هر یک از سطوح آمادگی تکنولوژی توسط ناسا ارائه شد. از آن زمان به بعد، سطوح آمادگی تکنولوژی در بسیاری از سازمانهای دولتی و غیر دولتی آمریکا، اعم از وزارت دفاع و دیوان محاسبات مورد توجه و استفاده قرار گرفت .[1]

1 – National Aeronautics and Space Administration (NASA) 2 – Technology Readiness Levels

ابتدا برخی اصطلاحات و واژگانی که در این حوزه مورد استفاده قرار میگیرد معرفی میشود:

• نمونه آزمایشگاهی:1 چنین نمونهای برای استفادههای آزمایشگاهی طراحی میشود تا کارکردها و اصول فنی را بدون توجه به شکل و اندازه، به نمایش بگذارد. این نمونه شباهتی به محصول نهایی ندارد اما در کارایی

همانند سیستم/زیرسیستمِ نهایی عمل میکند.
• نمونه اولیه2 (نمونه مهندسی): نمونهای است که کارایی محصول نهایی را نشان میدهد و از نظر شکل و اندازهباید در مقیاسی باشد که بتوان مسائل حیاتیِ مورد نیاز در محصول نهایی را در آن بررسی کرد. این نمونه را میتوان به عنوان اولین نمونهی مهندسی در نظر گرفت.

• محیط عملیاتی:3 محیطی است که تمام نیازمندیهای عملیاتی و مشخصات مورد نیاز برای سیستمِ نهایی را دارا میباشد و قرار است محصول نهایی در آن به کار گرفته شود.

• محیط مرتبط:4 محیطی برای تست کردن است، که جنبهای کلیدیِ محیط عملیاتی، مانند مشخصات فیزیکی و شیمیایی، را شبیهسازی میکند.

• محیط آزمایشگاهی:5 محیطی استکهبرای تست کردنِ مفاهیم اولیه، بدون در نظر گرفتنِ اثرِ محیط، به کار میرود و شباهتی به محیط عملیاتی ندارد.

در ادامه به معرفی هر یک از سطوح آمادگی تکنولوژی و فعالیتهایی که باید در هر سطح انجام شود، میپردازیم.
• TRL 1 (تحقیقات پایه): اصول پایهی علمی/مهندسی مشاهده و گزارش شده است.

• TRL 2 (تحقیقات امکانسنجی): مفاهیم تکنولوژی، کاربردها و منافع بالقوه فرمولبندی شده است.

• TRL 3 (تحقیقات امکانسنجی): اثبات تحلیلی و آزمایشگاهی کامل شده است. (اثبات مشخصات یا کارایی بحرانی)

• TRL 4 (توسعه تکنولوژی): نمونه آزمایشگاهی در محیط آزمایشگاهی مشاهده شده است.

• TRL 5 (توسعه تکنولوژی): مفاهیم سیستمی تست میشود و نمونه آزمایشگاهی در محیط مرتبط به اثبات میرسد.

• TRL 6 (توسعه سیستم): نمونهی اولیه درمحیط مرتبط نشان داده میشود.

• TRL 7 (توسعه سیستم): نمونهی اولیه تست میشود و در محیط عملیاتی به اثبات میرسد.
• TRL 8 (تایید عملیاتیتست): و ارزیابی عملکردِ سیستم، پس از تکمیلِ طراحی و توسعهی سیستم انجام میشود.

• TRL 9 (تایید عملیاتی):استفادهی عملیاتی از سیستم نهایی تست میشود و کاربردها در محیط عملیاتی به اثبات میرسند.

سرمایهگذاران همواره به میزان ریسکپذیری پروژهها توجه ویژهای دارند. با بالاتر رفتن سطحِ TRL، از میزان ریسکپذیری تکنولوژی کاسته میشود. نمونههای بسیاری از پروژهاییه وجود دارد که به دلیل پایین بودن بلوغِ آنها، دچار افزایش هزینه-های سرسام آور شدهاند .[2] در ادامه، وضعیت هزینهها و ریسک تکنولوژی در هر سطح، در جدول 1 و پس از آن در شکل 1 جمعبندی شده است.

جدول -1 ریسک و هزینه های آمادگی تکنولوژی

1 – Breadboard 2 – Prototype 3 – Operational Environment 4 – Relevant Environment

5 – Laboratory Environment

2

سطح آمادگی ریسک[3] هزینه توضیح هزینه
تکنولوژی

سطح 1
بسیار زیاد کم تا بسیار بسیار زیاد –

سطح 2 زیاد کم –

سطح 3 زیاد کم تا متوسط –

سطح 4 متوسط متوسط چندین برابرِ سرمایهی مورد نیاز برای رسیدن به TRL 3

سطح 5 متوسط متوسط تا زیاد مشابه هزینههای TRL 4 اما دو تا چند برابر سرمایهی مورد
نیاز برای رسیدن به TRL 4

سطح 6 متوسط زیاد –

سطح 7 قابل قبول بسیار زیاد مشابه هزینههای TRL 6 اما دو تا چند برابر سرمایهی مورد
نیاز برای رسیدن به TRL 6

سطح 8 پایین بسیار زیاد مشابه هزینههای TRL 6 اما دو تا چند برابر سرمایهی مورد
نیاز برای رسیدن به TRL 6

سطح 9 صفر زیاد معمولا کمتر از هزینهی TRL 8

شکل -1 وضعیت هزینه ها

نمودار ارائه شده در شکل 1 بر اساس هزینههای مطرح شده در ادبیات موضوع و جدول 1، ارائه شده است. این نمودار، تنها نشاندهندهییک حالتِ کلی برای سطوحِ نُهگانهی آمادگی تکنولوژی است. به بیان دیگر، و همانطور که پیشتر نیز توضیح داده شد، وضعیت هزینها باید به صورتِ موردی و اختصاصی برای هر تکنولوژی، مورد مطالعه قرار گیرد.

3

.2 تخمین زمان مورد نیاز برای آمادگی تکنولوژی

از جملهی وظایف مراکز تحقیق و توسعه در سازمانهای بزرگ، ارزیابی وضعیت تکنولوژیهای جدید است. یکی از شاخص-های مهم در ارزیابی وضعیت تکنولوژی، زمان مورد نیازبرای پیمودن مسیرِ تکامل، از لحظهی شکلگیری ایدهی اولیه تا مرحلهای است که تکنولوژی تبدیل به محصول قابل ارائه به بازار میشود. این مطالعات بر مبنای سطوح آمادگی تکنولوژی (TRLs) انجام میپذیرد .[4]

برای دستیابی به این هدف و به منظور نشان دادن وضعیت تکنولوژی، ماتریس /TRLزمان توسعه داده خواهد شد. این ماتریس از طریق مرور ادبیات موضوع، مصاحبه با پرسنل سازمانِ تحت مطالعه و همچنین مصاحبه با پرسنل صنعتی مرتبط با تکنولوژی شکل خواهد گرفت. کاربرد اصلی این ماتریس در شرایطی است که چندین تکنولوژی، برای انتخاب یک تکنولوژیِ برتر از میان آنها، مورد مقایسه قرار میگیرند. اما زمانی که تنها یک تکنولوژی مورد مطالعه قرار میگیرد این ماتریس تنها یک ستون دارد.

.1-2 متدولوژی

در این بخش به توضیح متدولوژی انجام کار میپردازیم. مراحل انجام کار به 4 مرحلهی اصلی تقسیمبندی میشود:[4]

(1 مرحلهی اول تهیهی لیست تکنولوژیهای در حال توسعه و انتخاب تکنولوژی مورد نظر برای مطالعه و بررسی و تخمین زمان مورد نیاز برای رسیدن به مرز آمادگی است.

(2 یمرحلهدوم شامل مرور ادبیات موضوع و مصاحبه با پرسنلِ سازمانِ تحتِ مطالعه است. منظور از پرسنلِ سازمان در این مرحله، پرسنل مطلعی است که در ارتباط با تکنولوژی مورد نظر هستند. چنین پرسنلی میتوانند به عنوان یک منبع موثق اطلاعاتی محسوب شوند. مصاحبه با این افراد میتواند در غالب یک پرسشنامه تهیه شود و در اختیار آنها قرار گیرد. تمرکز اصلی پرسشنامهای که تهیه خواهد شد باید بر روی تاریخچه و کارائی تکنولوژی و تخمین زمان مورد نیاز برای دستیابی به سطوح آمادگی تکنولوژی باشد. همچنین از فرد مصاحبه شونده درخواست میشود، علاوه بر تکمیل پرسشنامه، در صورتی که اطلاعات تکمیلی، نکات یا گزارشهایی در تکمیل مطالب فوق دارد ارائه کند. در این مرحله لازم است تیم مصاحبه کننده، از قبل اطلاعات فنی لازم در مورد تکنولوژی مورد نظر را کسب کنند.

( 3 مرحلهی سوم مصاحبه با بخشهایی از سازمان و یا صنایع خارج از سازمان است که مسئول اجرائی کردن تکنولوژی مورد نظری هستند که از پرسنل مرحلهی قبل تحویل میگیرند. غالباً برای تکمیل و عملیاتی کردن تکنولوژی در TRL 7 تا TRL 9 لازم است از دیگر صنایع و سازمانها کمک گرفت. ابتدا لازم است در مرحلهی قبل از افراد مصاحبهشونده در مورد سازمانها و صنایعی که برای تکمیل تکنولوژی، مورد نیاز هستند اطلاعاتی کسب شود. در این مرحله نیز یک پرسشنامهی مجزا برای سازمانها یا صنایع جدید طراحی میشود. خروجی این مرحله تعیین زمان مورد نیاز برای بلوغ تکنولوژی و رسیدن به TRL 9 است. نکتهی قابل ذکر در این مرحله این است که در صورت در دسترس نبودن اطلاعات مورد نیاز در سازمانها و صنایع مرتبط، میتوان از پرسنل فنی داخل خود سازمان بهره برد.

(4 مرحلهی آخر، تکمیل ماتریس /TRLزمان و تحلیل یادداشتهای فنی مستخرج شده از مصاحبههای انجام شده است. در طراحی پرسشنامهها و بعد در تحلیل نتایج بدست آمده از پرسشنامهها توجه به موارد زیر ضروری است:

در ادامه، نمونهایی از اجرای متدولوژیِ فوق، برای 12 مورد از تکنولوژیهای در حال توسعهی ناسا، ارائه میشود. در شکل ،2زمان مورد نیاز برای رسیدنِ تکنولوژیها به )TRL 9در واحدِ سال)، موردِ بررسی قرار گرفته است. در شکل 3 نیز زمان مورد نیاز برای رفتن از یک TRL به TRL دیگر آورده شده است.

4

×

(years)9TRLtodeveloptoneededTime

×

TRL×

شکل -2 نمونه ای از تخمین زمان مورد نیاز برای رسیدن به TRL 9

TRLtoTRLfromdeveloptoneededTime

TRL ×

شکل -3 نمونه ای از تخمین زمان مورد نیاز برای رفتن از یک TRL به TRL دیگر

نمونهای از پرسشنامهی طراحی شده، در پیوست 1 آمده است. پایهی اصلی این پرسشنامه از مرجع [4] آورده شده است اما به منظور کاملتر شدن فرایندِ این متدولوژی، تغییراتی در آن اعمال شده است.

نکتهای که به نظر میرسد متدولوژی ارائه شده توسط مرجع [4] آن را در نظر نگرفته است، تـاثیر اجـزای بحرانـی تکنولـوژی1 (CTE) وتاثیرِ آنها در تخمین زمان لازم برای آمادگی تکنولوژی است. همچنین مورد دیگری که میتواند موثر باشد، اسـتفاده از ساختار شکست محصول(PBS) 2 در تخمین زمان است. پیشنهاد مـیشـود ابتـدا بـا اسـتفاده از سـاختار شکسـت محصـول (PBS)، اجزای بحرانی تکنولوژی (CTE) شناسایی شوند. زیرا، شکستِ یک محصول به اجزای ریزتر میتوانـد فراینـد تخمـین زمان را تسریعبهبودکند ببخشدو. سپس تخمینِ زمانِ لازم برای آمادگیِ محصول، بـا در نظـر گـرفتنِ ملاحظـاتِ مربـوط بـه اجزای بحرانی تکنولوژی انجام شود.

1 -Critical Technology Elements 2 – Product Breakdown Structure

5

.3 تخمین هزینه های آمادگی تکنولوژی

بررسیهای انجامشده نشان میدهد، در برنامههای بسیاری از ناسا، وزارت دفاع و نیروی دریایی (ایالات متحده) تخمین هزینهها در چرخهی بلوغ تکنولوژی، بسیار زودتر از آنچه که باید، صورت میگیرد. در فاصلهی بین TRL 3 تا TRL 5 است که دانش لازم برای تکنولوژی پخته میشود و مهندسان و همینطور کسانی که وظیفهی تخمین هزینه را دارند دید روشنتری نسبت به هزینههای واقعی تکنولوژی پیدا میکنند. .[2]

در صورتی که سرمایهگذاری در این برنامههازودتر از چنین موقعی صورت گیرد، پس از بلوغِ تکنولوژی، رشدِ هزینهها خود را نشان خواهد داد. این افزایشِ هزینه نیازمند افزایش بودجه است و در موارد بسیاری باعث اخراج مدیران میشود یا اینکه در بهترین حالت، مدیران مسئولیت را به گردن مسئولان تخمین هزینه انداخته و آنها را مقصر میشمارند. گزارشهای بدست آمده از برنامههای متعددی که در نیروی دریایی ایالات متحده انجام شده است، این فرضیه را تأیید میکنند که هزینهها در طول زمان به صورت نمایی تغییر میکنند .[2]

.1-3 وضعیت تخمین هزینه ها در هر سطح

تخمینی که در مقدمه، از هزینههای هر سطح ارائه شد یک تعریف مفهومی و کیفی بود. اما ارائهی توضیح بیشتر در این زمینه کاملاً وابسته به مورد تحت مطالعه است زیرا که جدا کردن هزینهها از تکنولوژی و ارائهی آن به صورت مجزا، امکانپذیر نیست. مواردی را که میتوان در پیشبینی هزینههای تکنولوژی، در هر سطح انجام داد، به شرح زیر آورده ایم :[3]

• TRL 1 و :TRL 2 تا پایان TRL 2 هنوز هیچ شناختی از هزینهها وجود ندارد.

• :TRL 3 میتوان هزینهها را تخمین زد اما پیشبینی قابل اطمینانی نمیتوان ارائه کرد. یک تخمین اولیه برای ارزیابی هزینهای مستقیمِ توسعه و بلوغ تکنولوژی میتوان ارائه داد. برای مثال، هزینهی مورد نیاز برای تست-های تونل باد یا مواردی از این دست.

• :TRL 4 پیشبینی هزینهها به صورت جدی برای اولین بار در این مرحله انجام میشود اما لازم است در مراحل بعدی بهروزرسانی شود. پیشبینی هزینههای تکنولوژی که در ارتباط با سیستم است، میتواند انجام شود. پیش بینی در این سطح بیشتر بر پایهی دادهها آماری انجام میشود.

• :TRL 5 تخمین هزینههای اولیه برای توسعه، تولید و مالکیت میتواند انجام شود.

• :TRL 6 تعدادی از سخت افزارهای مورد نیاز برای تکنولوژی تا این مرحله ساخته شده اند. به دلیل اینکه داده-های واقعی در دسترس اند و همینطور فعالیتهای مربوط به تولید و پشتیبانی برنامهریزی شده اند، میتوان پیشبینی دقیق تری از هزینهها ارائه کرد.

• :TRL 7 ساخت مولفههای اصلی سیستم به پایان رسیده است و برنامهریزی برای مراحل بعدی قطعی شده است. بنابراین هزینههای تکمیل تکنولوژی را میتوان با صحت و دقت بالاتری ارائه کرد.

تعاریف ارائه شده در بالا بسیار کلی است و تنها یک راهبرد عمومی را ارائه میکند. ارائهی توضیح بیشتر در مورد هزینههای هر سطح کاملاً وابسته به مورد تحت مطالعه است. همانطور که از تعاریف فوق برمیآید، اطمینان پایینتری برای هزینههای ارائه شده در سطوح پایینتر وجود دارد و با بالا رفتن سطح آمادگی تکنولوژی، هزینهی پیشبینی شده از درجهی صحت و

دقت بالاتری برخوردار است.

6

.2-3 مروری بر روش های تخمین هزینه

یکی از مشکلترین کارهایی که تحلیلگران با آن مواجه هستند، تخمین هزینههای آینده و زمانبندی توسعه است. سه روش اصلی برای تخمین هزینه وجود دارد که شامل موارد زیر است :[5] روش پایین به بالا1، تخمین از راه قیاس2 و روش پارامتری.3 در ادامه با مزایا و معایب هر یک آشنا میشویم.

1 روش پایین به بالاتخمینِ: هزینهها در روش پایین به بالا ، براساس تحلیلهای مهندسی و محاسبات دقیق انجام میشود. به منظور بهکارگیری این روش، تحلیلگرانی نیاز هستند که با جزئیات طراحی و پیکربندی تکنولوژی آشنا باشند و اطلاعات دقیقی از تجهیزات، مواد اولیه و نیروی انسانی مورد نیاز برای پروژه داشته باشند. این روش یک پیشبینی نسبتاً دقیق ارائه میکند. یکی از مزایای این روش این است که در طول اجرای این روش نکات جدیدی آشکار میشود و تاثیر هر یک از این موارد میتواند بررسی شود. برای مثال میتوانیم تاثیر انتخاب یک مادهی اولیهی جدید یا یک روش ساخت جدید را بررسی کنیم. این روش کاستیهایی نیز دارد. در درجهی اول، فرآیند انجام تحلیلها در این روش بسیار زمانبر است. بعضی از شرکتهای با استفاده از ابزارهای پایگاه دادهی پیچیده، سعی در مکانیزه کردن این فرایند دارند، اما توسعهی چنین سیستمهایی بسیار گرانقیمت است. دومین اشکال این روش این است که تحلیلگران باید کسانی باشند متخصص طراحی تکنولوژی و آشنا به تمام زوایای

آن باشند. همچنین استفادهکننده (کسی که هزینه را تخمین میزند) باید آگاه به طراحی تکنولوژی و وضعیت آن باشد. سومین ایرادِ استفاده از این روش آن است که سیستم باید کاملاً و به خوبی تعریف شده باشد و پارامترهای محدودی اجازه دارند ناشناخته بمانند. برای مثال هزینهی اجزا، حتی اگر شامل تکنولوژی ای باشند که برای اولین بار طراحی شده است، باید تخمین زده شود. در نهایت، استفاده کنندهی این روش باید به پایگاه-
های داده و جزئیاتِ توسعه، تولید و پشتیبانیِ تکنولوژیِ مورد نظر دسترسی داشته باشد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله در مورد زندگینامه نامداران ایران در word

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله در مورد زندگینامه نامداران ایران در word دارای 38 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله در مورد زندگینامه نامداران ایران در word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله در مورد زندگینامه نامداران ایران در word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله در مورد زندگینامه نامداران ایران در word :

زندگینامه نامداران ایران

فردوسی : حکیم فرزانه ابوالقاسم حسن ابن اسحق . از وی به نام خداوندگار تاریخ و فرهنگ ایرانشهر یاد میکنند . شاعر نامی ایران که ایران را پس از 200 سال از دست زبان اعراب نجات داد و دوباره زبان پارسی را که از ریشه پهلوی و دری گرفته شده است را به
کشور هدیه کرد . او در سال 329 در قریه باژ از توابع طوس پا به حیات گذاشت
و مدت 35 سال از عمر خود صرف جمع آوری تاریخ ایران به صورت نظم و شعر کرد

که منبع گردآوری او از کتاب خدای نامه شاهنشاهی ساسانیان بود . اما حاکم
وقت سلطان محمود غزنوی رنج او را ضایع کرد و او را آزرده و رنجیده خاطر
نمود . او یکی از سه اثر بزرگ و
شاهکار ادبی جهان را بوجود آورد که هم اکنون کشورهای مختلفی یادواره او را
گرامی میدارند و او در نهایت اندوه در سال 411 هجری در طوس درگذشت . که
بدلیل سروده های جنجالی او علیه اعراب و نکوهش چنیدن باره آنان – مسلمانان
بر جشدش نماز نگذاشتند و وی را در گورستان مسلمان خاک نکردند ولی او در
تاریخ جاوید ماند .

دیاکو :
دیاکو بنیانگذار ایران و نخستین پادشاه سرزمین ماست دولت ماد یکی از سه تیره
آریایی ( ماد، پارس و پارت ) فلات ایران است در سال 1332 پیش از تاریخ
خورشیدی بود . مردم ایران او را به پادشاهی برگزیدند. شاهنشاه دیاکو همدان
( هگمتانه‌ ) را به پایتختی خود برگزید و در آن بر روی تپه‌ای، هفت
دژ تو در تو ساخت و هر یک را به رنگ ویژه‌ای در آورد.دیاکو 53 سال بر
ایران فرمانروایی کرد او توانست اتحادی تاریخی بین تیره های مختلف نژاد
آریایی ایجاد نماید .

دیاکو ابتدا توانست 7 طایفه قوم ماد را با هم متحد کند ، وی سپس به عنوان رهبر و
قاضی آن 7 طایفه انتخاب شد که این مساله در سال 701 قبل از میلاد مسیح
اتفاق افتاد. پس از 7 سال رهبری در بین این 7 طایفه، وی از طرف مادها ،
پارسها و پارتها به عنوان پادشاه ایران انتخاب شد و تا سال 656 قبل از میلاد
مسیح حکومت کرد. ماجراهای به قدرت رسیدن دیاکو در کتاب تاریخ
هرودوت آمده است. دیاکو پسر کیاکسار (کسی که می‌تواند خوب نشانه‌گیری
کند) و کیاکسار نام پدرش دیاکو را بر فرزند گذاشته بود .

فرهاد پسر دیاکو و دومین پادشاه ایران بود و بین سالهای 665 قبل از میلاد
تا 633 قبل از میلاد حکومت کرد. مانند پدرش ، فرهاد هم جنگ بر
علیه آشوریان را آغاز کرد اما متاسفانه شکست خورد ، به دست آشور بنی پال
افتاد و به دست او کشته شد. جانشین فرهاد ، کیاکسار نام داشت او ارتش ماد
را تجدید

سازمان و نوسازی کرد و با نَبوپَلَّسَر شاه بابل متحد شد. برای استوارسازی
این اتحاد، دختر کیاکسار به نام امتیس به همسری پسر نبوپلسر یعنی
بخت‌النصر دوم درآمد. امتیس از زندگی در جلگه میان‌رودان دلگیر شد و برای
کوه‌های بلند همدان و ایران دلتنگی بسیار کرد. از این رو بُخت‌النصر دوم
به عنوان هدیه برای همسرش دستور ساختن باغ‌های معلق بابل را داد تا بلندای
دیوارهای آن برای امتیس حکم کوهساران را داشته باشد.

کیاکسار در جوانی، شکست پدرش، فرهاد را در برابر آشوری ها دیده بود و از
آن درس عبرتی آموخته بود. او فهمید که برای مقابله در برابر آشوریان، می
بایست نیروی نظامی مجهزی تشکیل دهد. زیرا سربازانی که رؤسای زمین دار جمع
آوری می کنند، هرگز از عهده ی سپاه منظم بر نمی آیند. از این رو، بر آن شد
که سپاهی رزمی، مانند آشور، بنا کند. این نیرو، مجهز به تیر و کمان و
شمشیر و سواره نظام ماهر بود.

کیاکسار با این نیروی نظامی، به سوی نینوا حرکت کرده، آن شهر را محاصره
کرد. اما پس از مدتی، به او خبر رسید که سکاها، به ایران هجوم آورده اند.
او دست از محاصره برداشت و به مقابله با آنان شتافت. کیاکسار ، در شمال
دریاچه ی ارومیه، نبردی سخت با آنان کرد و از آنان شکست خورد. سکاها، 28
سال بر سرزمین ماد تسلط یافتند و کیاکسار، در این مدت، مطیع آنان بود.
سکاها، شهر سقز را بنا کردند و آن شهر را پایتخت خود قرار
دادند.

با گذشت زمان ، کیاکسار ، تصمیم به بیرون راندن سکاها گرفت. او، فرمانده ی
سکاها و سردارانش را به یک میهمانی دعوت کرد و همه ی آنان را یکجا مسموم
کرد. سپس، لشکریان سکاها را از سرزمین ایران بیرون راند.
چون از این جهت، آسودگی خاطر فراهم شد، کیاکسار برای بار دوم، تصمیم به
نابودی آشوریان گرفت. او و نبوپلسر توانستند با همیاری، امپراتوری آشور را
درهم‌شکسته و پایتخت آن یعنی شهر نینوا را در 612 پ.م فتح کنند. ساراگوس،
چون در برابر ایرانیان و آشوریان، تاب مقاومت نیاورد، خود و خانواده اش را
در آتش، سوزاند. سپس، شهر نینوا، با خاک یکسان شد و دنیا از جنایات دولت
ستمگر آشور، رهایی یافت.

پس از این پیروزی ، ایرانیها میان رودان ( بین النهرین) ، ارمنستان و
بخشهایی از آسیای صغیر و بخش شرقی رود قزل ایرماق را نیز ضمیمه امپراطوری
خود کردند. در این شرایط رود قزل ایرماق به عنوان مرز بین امپراطوری
قدرتمند ایران و سرزمین لیدیه شد. جنگ معروف بین ایرانی ها و لیدی ها که با
نام جنگ قزل ایرماق معروف است ، در 28 ماه می 585 قبل از میلاد مسیح ، به
دلیل کسوف ناگهانی پایان یافت.

کیاکسار پس از این که جنگ با پیروزی پسرش ، آستیاگ به پایان رسید از دنیا
رفت. آستیاگ مرزهای ایران را تا اروپا گسترش داد او پدربزرگ مادری کوروش
بزرگ بود.

عمر خیام : فیلسوف – منجم – ریاضیدان و اندیشمند ایران زمین . که نه تنها ایران را
دگرگون نمود بلکه تاثیری ژرف در جهان از خود برجای گذاشت . هم اکنون تندیس
این بزرگ مرد در دانشگاه فلورنس ایتالیا نصب است و فلسفه و خصوصیات او
تدریس میشود . او در زمان جلال الدین ملکشاه سلجوقی زیست کرد و از قوانین
اعراب بیابانگرد که سایه در کشورمتمدن ما گسترانیده بود به تنگ آمده بود و
رباعیات بسیاری در شکایت از آنان به روشنی گفت

ابوریحان محود بن احمد بیرونی : (
440-363 هجری)(1048-973 م) ایرانی نژاد زاده خوارزم، ریاضیدان،زمین شناس،
جغرافی دان،جهانگرد، فیلسوف،و نظریه پرداز در علوم طبیعی ودانشمند علوم
تجربی . یکی از برجسته ترین دانشمندان ایران که به هویت
ملی کشورش بسیار پایبند بود . کتاب آثارالباقیه بیرونی یکی از برجسته ترین
اسناد تاریخی ایران باستان است

ابوبکر زکریای رازی : ( مرگ در 924- 923 م / 312 – 311 ه ) فیزیک دان ، شیمی دان و پزشک و مهندس و فیلسوف – کاشف الکل . پزشک
نامدار و دانشمند ایرانی که در شهر ری در نزدیک تهران به دنیا آمد.در
جوانی سفری به بغداد داشت که در آنجا علم کیمیا را آموخت و به واسطه آسیبی
که به چشمانش وارد شد به فرا گرفتن علم طب پرداخت و در این علم آنچنان
پیشرفت کرد که اداره بیمارستان بغداد را به او سپردند همچنین زمانی که به
ری بازگشت از طرف منصور بن اسحق حاکم ری سرپرست بیمارستان ری شد.

از
مهمترین آثار او در طب کتاب(الحاوی)است که یکی از کتاب های اصلی درز زمینه
طب به شمار می رفته این کتاب را رازی در ابتدا بصورت پراکنده گردآوردی
کرده بود که پس از مرگ وی به دستور ابن عمید کتاب را از یادداشتها استنساخ
نمودند.از آثار طبی دیگرش میتوان به کتاب (الطب الملوکی)و کتاب(طب
منصوری)نام برد.کتاب طب منصوری به نام منصوربن اسحق تالیف شده است.یکی
دیگر از آثار او کتاب(من لا یحضره الطبیب)است که شامل دستورهای ساده در

زمینه طب میباشد.زساله های طبی دیگری که در زمینه بعضی از امراض نوشته و
معروفترین آنها عبارتند از:کتاب الجدری و الحصبه می باشد که کتاب الحصبه
یکی از بهترین رساله های طبی در زمان قدیم بوده که اروپائیان همواره آن را
تحسین می کرده اند.راز ی در علم کیمیا تبحری به سزا داشته است از کارهای
مهم او کشف جوهرگوگرد و الکل می باشد.وی کتاب الاکسیر را در زمینه کیمیا
نوشته است.رازی اولین کسی است که تمام اشیاء عالم را به سه گروه و جامدات
و نباتات و حیوانات طبقه

بندی کرده است.رازی در الاهیات و ماوراء طبیعه آثاری از خود بر جا گذاشته
است.رازی در زمینه طب فقط به جنبه علمی آن اکتفا نمی کرد بلکه به عمل و
آزمایش نیز دست می زد وی در سالهای آخر عمر به دلیل کار زیاد به بیماری
چشم مبتلا شد. برای معالجه نزد چشم پزشک رفت اما چشم پزشک برای درمان او
پول زیادی طلب کرد و خطاب به رازی گفت:من پیش از تو کیمیا را یافته ام و
آن همان پزشک است.وی در سال 313(ه.ق)در حلی که بعلت کار مداوم بینایی خود
را از داده بود در شهر ری وفات یافت.

نادر شاه افشار :
نادر شاه افشار از ایل افشار بود او از مشهورترین پادشاهان ایران بعد از
اسلام است ، ابتدا نادر قلی یا ندرقلی نامیده می شد موقعی که افغانها و
روس ها و عثمانی ها از اطراف بایران دست انداخته بودند و مملکت در نهایت
هرج و مرج بود یکعده سوار با خود همراه کرد و به طهماسب صفوی که کین پدر
برخواسته بود همراه شد فتنه های داخلی را خواباند افغانها را هم بیرون

ریخت ، شاه طهماسب صفوی از شهرت و اعتبار نادر در بین مردم دچار رشک و
حسادت گشت و برای نشان دادن قدرت خود با لشکری بزرگ به سوی عثمانی تاخت و
در آن جنگ هزاران سرباز ایرانی را در جنگ چالدران بدلیل عدم توانایی به
کشتن داد و خود از میدان جنگ گریخت نادر با سپاهی اندک و خسته از کارزار
از مشرق به سوی مغرب ایران تاخت و تا قلب کشور عثمانی پیش رفت و سرزمینهای
بسیاری را به خاک ایران افزود و از آنجا به قفقاز تحت اشغال روس ها رفت که

با کمال تعجب دید روسها خود پیش از روبرو شدن با او پا به فرار گذاشته اند
در مسیر بر گشت در سال 1148 در دشت مغان در مجلس ریش سفیدان ایران از
فرماندهی ارتش استعفا نمود و دلیلش اعمال پس پرده خاندان صفوی بود . و خود
عازم مشهد شد در نزدیکی زنجان سوارانی نزدش آمدند و خبر آوردند که مجلس به
لیاقت شما ایمان دارد و در این شراط بهتر است نادر همچنان ارتش دار ایران

باقی بماند و کمر بند پادشاهی را بر کمرش بستند . او سه بار به هند اخطار
نمود که افسران اشرف افغان را که حدودا 800 نفر بودند و در قتل عام مردم
ایران نقش داشتند را به ایران تحویل دهد که در پی عدم تحویل آنها سپاه
ایران از رود سند گذشتند و هندوستان را تسخیر نمود ند 800 متجاوز افغان را
در بازار دهلی به دار زدند و بازگشتند و نادر شاه حکومت محمد گورکانی را
به او بخشید و گفت ما متجاوز نیستیم اما از حق مردم خویش نیز نخواهیم گذشت
محمد گورکانی بخاطر این همه جوانمردی نادر از او خواست هدیه ای از او

بخواهد و نادر قبول نکرد و در پی اسرار او گفت جوانان ایران به کتاب
نیازمندند سالها حضور اجنبی تاریخ مکتوب ما را منهدم نموده است محمد
گورکانی متعجب شد او علاوه بر کتابها جواهرات بسیاری به نادر هدیه نمود که
بسیاری از آن جواهرات اکنون پشتوانه پول ملی ایرا ن در بانک مرکزی است .
12 سال سطنت نمود و در سال 1160 بوسیله عده ای خائن کشته شد . نکته قابل
ذکر آنست که او از 15 سالگی تا 25 سالگی بهمراه مادرش در بردگی ازبکان
گرفتار بود و با مرگ مادرش از اردوگاه ازبکان گریخت و پس از آن با جوانان
آزادیخواهی همپیمان شد ;

خواجه نصرالدین طوسی : خـواجه
نصیر الدیـن طوسى، روز شنبه یازدهـم جمادى الاول سال 597 هـ.ق در شهر توس
خراسان چشـم به جهان گشـود نام او محمد، کنیه اش (ابو جعفر ) لقبش (نصیر
الدیـن) (محقق طوسى) (استاد البشر) و شهرتـش (خـواجه) است.
سورنا : سورنا یکی از سرداران بزرگ و نامدار تاریخ است که سپاه ایران را در نخستین
جنگ با رومیان فرماندهی کرد و رومیها را که تا آن زمان قسمتی از ارمنستان
و آذربادگان را تصرف نموده بودند، را با شکستی سخت و تاریخی روبرو ساخت.

«ژول سزار» Julius Caesar و «پومپه» Pompee و «کراسوس» Crassus سه تن از
سرداران بزرگ روم بودند که کشورهای پهناوری را که به تصرف این دولت درآمده
بود، اداره می‌کردند. «کراسوس» فرمانروای شام (سوریه) بود و برای گسترش
دولت روم در آسیا، سودای چیرگی بر ایران و سپس هند را در سر می‌پروراند و

سرانجام با حمله به ایران این نقشه خویش را عملی ساخت. «کراسوس» با سپاهی
مرکب از 42 هزار نفر از لژیونهای ورزیده روم که خود فرماندهی آنان را بر
دوش داشت به سوی ایران روانه شد و « ارد Orod » ( اشک 13) پادشاه
دلاور اشکانی که خود در شرق ایران در حال جنگ با مهاجمین بود ، سورنا
فرمانده مورد اعتماد خود را به جنگ رومیها فرستاد. نبرد میان دو کشور در
سال 53 پیش از آذربادگان آغاز و تا قلب میان رودان ادامه یافت . در جنگی

که در جلگه‌های میان رودان ( بین‌النهرین ) و در نزدیکی شهر کاره Carrhae
«حران» روی داد. در جنگ «حران»، سورنا با یک نقشه نظامی ماهرانه و به
یاری سواران پارتی که تیراندازان چیره دستی بودند، توانست یک سوم سپاه روم
را نابود و دستگیر کند. «کراسوس» و پسرش «فابیوس» Fabius در این جنگ کشته
شدند و تنها شمار اندکی از رومیها موفق به فرار گردیدند. جنگ حران که
نخستین جنگ میان ایران و روم به شمار می‌رود، دارای اهمیت بسیار در تاریخ
است زیرا رومیها پس از پیروزیهای پی‌درپی برای نخستین بار در جنگ شکست
بزرگی خوردند و این شکست به قدرت آنان در دنیای آن روز سایه افکند و نام
ایران و دولت پارت را بار دیگر در جهان پرآوازه کرد.،دولت روم در پیشرفت
مرزهای خود در شرق، با سد نیرومند ایرانی روبرو شد و از آن زمان به بعد
گسترش و توسعه آن دولت در آسیا، پایان پذیرفت. پس از پیروزی «سورنا» بر

«کراسوس» و شکست روم از ایران، نزدیک به یک سده، رود فرات مرز شناخته شده
میان دو کشور گردید و رومیها برای جلوگیری از شکستهای آینده و به پیروی از
ایرانیان ناچار شدند به وجود سواره نظام در سپاه خود توجه بیشتری بنمایند.

مرگ سورنا ، باعث شد اروپائیان مرگ او را برگردن اشک سیزدهم بیافکنند تا بدین گونه انتقام از پادشاه مقتدر امپراطوری ایران بگیرند .
و متاسفانه این دسیسه کارگر افتاد بگونه ای که زخم این نیرنگ سپاه ایران را ضعیف و ضعیف تر نمود .
و تا پایان دوره سلسله اشکانی دیگر سپاهی به اقتدار و بزرگی دوران اشک سیزدهم پدید نیامد .
اروپائیان
هر گاه در صحنه قدرت نتوانسته اند پیش روند ، دست به حیله گری و دروغ گویی
زده اند و فاحش ترین نمونه آن دسایس آنها در طی سلسله اشکانی است;

سعدی شیرازی : سعدی در شیراز دیده به جهان گشود. خانواده‌اش از دین‌آموختگان بودند و
پدرش در دستگاه دیوانی اتابک سعد بن زنگی، فرمانروای فارس شاغل بود. پس از
درگذشت پدر، سعدی که هنوز نوجوان بود، به توصیه اتابک برای ادامه تحصیل

عازم بغداد شد و در مدرسه مشهور نظامیه و دیگر حوزه‌های علمی آن شهر به
دانش‌آموزی پرداخت. تا 623 (هجری قمری) (1226 (میلادی)) سعدی به عنوان
طالب علم در بغداد ماند و از محضر استادانی چون شیخ ابوالفرج جوزی و شیخ
شهاب‌الدین سهروردی بهره برد. پس از دانش‌آموختگی تصمیم به ترک بغداد گرفت
ولی چون ایالت فارس ناامن و محل تاخت و تاز مغولان بود، به شیراز بازنگشت

و برای حج گزاردن و جهانگردی یک رشته سفرهای طولانی را در پیش گرفت.پس از
حدود سی سال جهانگردی، وقتی سعدی به زادگاه خود بازگشت، مردی کهنسال بود
(1255 (میلادی)) و ابوبکر بن سعد بن زنگی بر فارس حکومت می‌کرد. سال‌های
باقیمانده عمر سعدی به موعظه و نگارش گذشت. با استفاده از تجربه‌ها و
آموخته‌هایش کتاب بوستان را در سال 655 (هجری قمری) (1257 (میلادی)) به
نظم، و گلستان را در سال 656 (هجری قمری) (1258 (میلادی)) به نظم و نثر
نگاشت.

شهاب الدین سهروردی :
شیخ شهاب الدین یحیی بن حبشی بن امیرک سهروردی ، بی شک یکی از بزرگان حکمت
و فلسفه و عرفان ایران زمین است .و این حکیم فرزانه درمدت عمر کوتاه ولی
پربار خویش ،آثار ارزنده و ماندگاری به جامعه بشری تقدیم کرده است که از
زوایای گوناگون درخور توجه و دقت هستند . هدف اصلی او در پرداختن به مسایل
فلسفی ، احیای تفکر فلسفی ایران باستان وبد و با حکیم ابوالقاسم فردوسی

دریک مسیر قرار گرفت . شهاب الدین ازکودکی اندیشه ای نیرومندو هوش سرشار و
برای تحصیل علم و طبعی حریص و مولع داشت . دوران کودکی و اوان حداثت سن و
آغاز تحصیل را در مولدو مسقط خود سهرورد گذرانید.
شهاب
الدین دراصفهان کتاب «البصائر النصیریه »تالیف عمربن سهلان الساوی استاد
مبرز علم و منطق و حکمت را نزد ظهیر پارسی خواند و درمراغه ، پیش شیخ مجد
الدین جبلی ،از بزرگان نامدار عصر الیاس علوم و حکمت و اصول فقه را آموخت

. سهروردی درضمن تحصیل علم و دانش به فعالیت های گوناگونی پرداخت . او
درباب چگونگی تشکیل و تحقیق علم حصولی و ادراکات حصولی به مراتبی قائل بود
که عبارتند از : 1ـ ادراک عقلی 2ـ ادراک خیالی 3ـ ادراک حسی ز جمله
استادان سهرورد می توان به مجد الدین جبلی و طاهر الدین قاری اشاره کرد .
طوریکه جبلی تحصیلات اولیه را به وی آموخته و قاری نیز تحصیلات عالیه را

به او آموزش داده است . ا ز جمله استادان سهرورد می توان به مجد الدین
جبلی و طاهر الدین قاری اشاره کرد . طوریکه جبلی تحصیلات اولیه را به وی
آموخته و قاری نیز تحصیلات عالیه را به او آموزش داده است . سهروردی درروز
جمعه سلخ ذی الحجه ( یا پنجم رجب ) سال 587 هجری قمری وفات یافت . اهمیت

وعمق فلسفه سهروردی که مهمترین فعالیت آموزشی شیخ شهاب الدین سهروردی بود
،درهمین است که دو اصل به ظاهر دوراز هم تفکر شرق و غرب را به یکدیگر
نزدیک ساخته است . شیخ شهاب الدین یحیی بن حبشی بن امیرک سهروردی ، بی شک
یکی از بزرگان حکمت و فلسفه و عرفان ایران زمین است .و این حکیم فرزانه
درمدت عمر کوتاه ولی پربار خویش ،آثار ارزنده و ماندگاری به جامعه بشری
تقدیم کرده است که از زوایای گوناگون درخور توجه و دقت هستند . هدف اصلی
او در پرداختن به مسایل فلسفی ، احیای تفکر فلسفی ایران باستان وبد و با
حکیم ابوالقاسم فردوسی دریک مسیر قرار گرفت .

شهاب
الدین بسیار کم می خورد و اغلب به یک هفته روزه می گشود . به امور دنیا و
ظاهر حال ، خوراک ،پوشاک ، جاه و مقام ، ضیاع، عقار ، تعنیات مادی و
تشخیصات اجتماعی بی اعتنا بود و حتی گاهی برخلاف عرف و عادت و منظور درهم
شکستن قیود و حدود ،جامه و کلاهی دراز و سرخ می پوشید و یا خرقه ای دیگر
بر سر می افکند .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر
<   <<   76   77   78   79   80   >>   >