مقاله توسعه و امنیت دو بازوی برنامه ریزی توسعه ی شهرهای مرزی نمو

مقاله توسعه و امنیت دو بازوی برنامه ریزی توسعه ی شهرهای مرزی نمونه ی موردی: خرمشهر و آبادان، خوزستان در pdf دارای 10 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله توسعه و امنیت دو بازوی برنامه ریزی توسعه ی شهرهای مرزی نمونه ی موردی: خرمشهر و آبادان، خوزستان در pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله توسعه و امنیت دو بازوی برنامه ریزی توسعه ی شهرهای مرزی نمونه ی موردی: خرمشهر و آبادان، خوزستان در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله توسعه و امنیت دو بازوی برنامه ریزی توسعه ی شهرهای مرزی نمونه ی موردی: خرمشهر و آبادان، خوزستان در pdf :
چکیده
خرمشهر در دوره قاجاریه به یکی از بندرهای مهم جنوب کشور تبدیل شده است تا وابستگی ایران به بندر بصره برای ورود کالا به کشور خاتمه دهد. این شهر خرم در جریان جنگ تحمیلی مورد تهاجم و اشغال دشمن قرار گرفت. در طول دوره اشغال خرمشهر و در کل دوره جنگ خرمشهر و آبادان، هردو، زیر بمباران ها و گلوله باران های شدید نیروهای اشغالگر به شدت تخریب شدند. در ادامه جنگ، زیرساخت های این دو شهر تقریباً منهدم شده است. آسیب شدید وارد شده به زیرساخت های دو شهر به ویژه به زیرساخت های اقتصادی و به صورت خاص تر به تأسیسات بندرگاهی، باعث شد جریان صادرات و واردات که از بندرهای این دو شهر صورت می گرفت، به گونه ای آسیب ببیند که پس از پایان جنگ تا کنون ظرفیت شان نتواند به حالت قبل از جنگ بازگردد. اما دفاع از این دو شهر به دلیل اهمیت آن ها برای کشور، همراه با حماسه بوده است. وجود زیرساخت های کالبدی، اقتصادی و اجتماعی در این شهر باعث شده است کار دفاع و مقاومت در این دو شهر امکان پذیر شود و انبوه مدافعان بتوانند با استفاده از این زیرساخت ها استفاده کرده برای هشت سال دفاع کنند.
این مقاله مبتنی بر کارهای پژوهشی که در این منطقه صورت گرفته و با استناد به تجارب جهانی به تحلیل ارتباط امنیت و توسعه بپردازد که در دو شهر خرمشهر و آبادان به عنوان مطالعات موردی مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج این مطالعات نشان می دهد: امنیت و توسعه در شهرهای مرزی به شدت به یکدیگر وابسته اند که افزایش شاخص های هر یک منجر به افزایش شاخص های دومی می شود. کاهش هر یک نیز منجر به کاهش دیگری می گردد. توسعه اقتصادی- اجتماعی در شهرهای مرزی باعث جذب جمعیت و فعالیت به این شهرها شده که خیل مدافعین از آن ها افزایش می یابد. وجود فعالیت باعث جذل جمعبت و وجود جمعیت باعث تقویت شاخص های دفاعی در این گونه شهرها می شود. اما فقدان زیرساخت های اقتصادی و اجتماعی در شهرهای واقع در مناطق مرزی باعث کاهش فرصت های فعالیت و اشتغال می شود و در نهایت به تشدید فقر منتهی می گردد. افزایش میزان فقر، باعث عدم جذب جمعیت و فعالیت شده و در نتیجه امکانات دفاع از شهر کاهش می یابد.
واژگان کلیدی: شهرهای مرزی، آبادان، خرمشهر، شاخص های دفاعی، برنامه ریزی توسعه.
مقدمه
مناطق مرزی را به پوست بدن موجودات زنده تشبیه می کنند که عملکرد خاصی در دفاع از بدن را برعهده دارند. از این رو، این مناطق حساسیت بسیار خاصی دارند در رابطه با دفاع از خود و کل کشور. با توجه به اینکه در مرزها، اصولاً مبادلات، اعم از فزیکی و غیرفیزیکی صورت می گیرد، نقش شهرها و مناطق مرزی عمدتاً در رابطه با مبادلات میان کشورها و مناطق معنی
1162
ھما ش م ی ی زی و ا ؛ چا ش و ر یا
30 و 31 فروردین – 1391 دانشگاه سیستان و بلوچستان
National Congress on Border Cities and Security; Challenges and Strategies – CBCS 2012
پیدا می کند. اما مبادلات، گاهی مثبت و سودمند و گاهی منفی و زیان آور است. به همین دلیل، مناطق مرزی هم محل مبادلات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی میان کشورها و مناطق و هم محلی است که تهدیدات نظامی و امنیتی از آن صورت می گیرد. بر این اساس، آمایش مناطق مرزی امری است بسیار حساس که همهنگی میان انواع فعالیت ها در این مناطق را برقرار می سازد تا هم رشد و توسعه این مناطق صورت گیرد و هم از مخاطرات و تهدیدات جلوگیری به عمل آید.
آبادان و خرمشهر شهرهای مرزی واقع بر نقطه صفر مرزی با کشور عراق، دارای موقعیت خاصی در نظام اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و کالبدی کشور است.و از سویی این دو شهر محل واقع در نقطه اتصال فضاهای توسعه کشور با فضاهای توسعه کشورهای همسایه است که این موقعیت در طول تاریخ باعث رشد و توسعه شتابان این دو شهر شده است. از سوی دیگر، همین موقعیت تا کنون باعث ایجاد مخاطرات و تهدیدات زیادی برای این دو شهر شده است. جنگ تحمیل آسیب های بسیار زیادی به این دو شهر رساند که حتی ایده هایی در رابطه با جابه جایی آن ها هم طرح شده است. اما همین موقعیت در طول تاریخ باعث رشد این دو شهر و تقویت امنیت منطقه شده است. امروزه این سؤال مطرح است که آیا وجود شهرهایی پر جمعیت در مناطق مرزی باعث ایجاد امنیت می شود یا مخاطرات و تهدیداتی برای جمعیت ساکن در این شهرها فراهم می سازد؟ چنین سؤالی در مورد خرمشهر و آبادان که جنگ هشت ساله نیز شاهد بوده اند، می تواند پاسخ دقیق تری به این سؤال اصلی بدهد.
این مقاله بر اساس یافته های تحقیقات گسترده ای که توسط نویسندگان در رابطه با آمایش مناطق مرزی و همچنین بازسازی پس از جنگ در استان خوزستان و مسائل مربوط به پدآفند غیرعامل که در دو دهه گذشته صورت گرفته است، تدوین و برای استفاده عرضه شده است. در ابتدای مقاله، تجربه های جهانی در مناطق و شهرهای مرزی و به ویژه تجربه های آمریکا در مرز خود با مکزیک، تجربه های مربوط به مرزهای ایرلند شمالی و جهموری ایرلند و چند کشور دیگری مرور شده است تا زمینه لازم برای بحث باز شود. بخش بعدی به معرفی خرمشهر و آبادان و شرایط توسعه این دو اختصاص یافته است. سپس، شرایط جنگ و بازسازی در این دو شهر مورد بررسی قرار گرفت. پس از آن تحلیل شبکه ای موقعیت این دو شهر مرزی ارائه گردید. و
در پایان با تحلیل رابطه توسعه و امنیت در منطقه و شهرهای آبادان و خرمشهر به جمع بندی نتایج کلی مطالعات و سعی در ارائه پاسخ لازم به پرسش تحقیق که در بالا یادآوری شده است، پرداخته شده است.
تجربه های جهانی در مناطق و شهرهای مرزی
توسعه و امنیت در مناطق مرزی لازم و ملزوم یکدیگرند. مناطق و شهرهای مرزی هنگامی که امن هستند توسعه پیدا می کنند و هنگامی که توسعه یافته باشند، از امنیت برخوردار می شوند. مثال های زیادی از کل جهان می توان در این رابطه ارایه داد. مرزهای میان آمریکا و مکزیک تا دو دهه پیش یکی از نا امن ترین مناطق جهان محسوب می شده اند. آمار و اطلاعات مربوط به آن سال ها نشان می دهد سالانه بیش از بیست و پنج میلیون عبور غیرقانونی از مرز آمریکا و مکزیک صورت می گرفته است. از یک سو، جنایتکاران و قانون گریزان آمریکایی (Gomez, Gillum and Johnson, 2011: 3) به منظور فرار از تعقیب قانونی به منطقه مرزی مکزیک فرار می کنند و از سوی دیگر، کارگران جویای کار مکزیکی و یا کسانی که جویای تحصیل و یا بیماران در جستجوی علاج از مکزیک به آمریکا عبور می کردند. با امضای توافقنامه بازرگانی »نفتا« بین کانادا، آمریکا و مکزیک، نه تنها منطقه مرزی میان آمریکا و مکزیک روی امنیت را به خود دید، بلکه با سرعت بی مانندی مسیر توسعه را طی کرده است. آمار عبور غیرقانونی از مرز آمریکا و مکزیک از بیش از بیست و پنج میلیون مورد در سال به زیر یک میلیون مورد رسید، و بدیهی است آمار بزهکاری و کریز از قانون نیز کاهش یافت .(Buchanan, 1995: 379)
توافقنامه اقتصادی نفتا منطقه مرزی میان آمریکا و مکزیک را به طول 1414 کیلومتر و با عرض 50 کیلومتر از هر دو سو را به عنوان یک منطقه اقتصادی با مقررات ویژه اعلام کرده است. در این نوار 100 کیلومتری مرز، شهرهای آمریکایی هر کدام شهرهای مکزیکی مقابل خود را به عنوان شهرهای خواهرخوانده پذیرفته اند. با این توافق، شهرهای آمریکایی، شعبه هایی از
1163
ھما ش م ی ی زی و ا ؛ چا ش و ر یا
30 و 31 فروردین – 1391 دانشگاه سیستان و بلوچستان
National Congress on Border Cities and Security; Challenges and Strategies – CBCS 2012
کارخانه های خود را در شهرهای خواهر خوانده مکزیکی خود احداث کردند تا هم از نیروی کار ارزان قیمت مکزیکی استفاده کنند و هم مانع مهاجرت غیرقانونی کارگران جویای کار مکزیکی به آمریکا بشوند. در مقابل، کارگران مکزیکی هم کار مورد نیازشان را در کشور و یا شهر خودشان به دست آوردند .(Arreola and Curtis , 1993:8) افزون بر این، شهرهای مرزی آمریکایی واقع در ایالت تگزاس، شعبه هایی از دانشگاه ها، مدارس، بیمارستان ها و دیگر مؤسسه ها را در شهرهای خواهرخوانده مکزیکی خود تأسیس کردند تا مکزیکی های خواهان استفاده از این نوع خدمات داخل کشور و شهر خود از آن استفاده کنند. در مقابل، شهرهای آمریکایی با استفاده از کارگران ارزان قیمت و کسب بازار جدید برای محصولات و خدمات خود، به رونق اقتصادی بی سابقه ای دست یافتند. افزون بر این، با ایجاد فرصت های شغلی برای مکزیکی ها و کاهش شاخص های بیکاری جوانان مکزیکی، آمار بزهکاری و خشونت در منطقه به شدت کاهش یافت و در نتیجه، هزینه های نظامی و انتظامی کشور آمریکا در مناطق مرزی رو به کاهش نهاد.

کلمات کلیدی :
» نظر